Gastgezinnen

Voor jongere sporters die nog niet zelfstandig kunnen wonen, heeft CTO Heerenveen een overzicht van gastgezinnen in Heerenveen (en nabije omgeving) en Drachten. We bemiddelen in het contact tussen het gastgezin en de ouders van sporters.

Gastgezinnen voor sporttalenten gezocht!
Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Heerenveen is voor jonge talentvolle sporters op zoek naar gastgezinnen in Heerenveen en Drachten. Gastgezinnen zijn nodig voor een veilige thuishaven en spelen daarom een belangrijke rol voor CTO Heerenveen en haar talenten in hun weg naar de top.

Trainen, wonen en naar school gaan op één plek is daarvoor noodzakelijk en dat betekent voor bijna alle CTO-sporters verhuizen. Daarom zijn we voor jongere turn(st)ers, zwem(st)ers en schaat(st)ers, in de leeftijdscategorie van ± 10-16 jaar, op zoek naar gastgezinnen. Gezinnen die deze talentvolle sporters voor een aantal dagen per week een ‘tweede’ thuis en een eigen plek in Heerenveen of Drachten (zwemmers)  kunnen bieden. Gastgezinnen bieden voor deze sporters een uitkomst. Het geeft rust voor zowel de sporters als de ouders van de sporters als zij een veilige thuisbasis in Heerenveen of Drachten hebben.

Heerenveen is in Noord Nederland dé plaats voor topsporters om te wonen. Van oudsher kent Heerenveen een zeer sportgezinde gemeenschap. Heerenveen is trots op zijn sporthelden en al jarenlang zijn er in Heerenveen gezinnen die jonge topsporters graag opnemen in hun dagelijks leven. Door de groei van het aantal CTO-sporters in Heerenveen is het CTO op zoek naar nieuwe gastgezinnen. Niet alleen in Heerenveen maar voor de zwemmers ook in Drachten.

Bemiddeling
Het CTO bemiddelt tussen topsporters in spé en gastgezinnen en probeert deze partijen bij elkaar te brengen. Het CTO heeft een database met aangemelde gastgezinnen. Zodra er een aanvraag van een sporter (vraagouder) komt voor een gastgezin gaat het CTO kijken of er een geschikt gastgezin beschikbaar is. Het CTO zorgt dat het gastgezin en de vraagouders de informatie van elkaar ontvangen. De vraagouders zullen dan contact opnemen met het gastgezin om een afspraak in te plannen. Vervolgens gaat het CTO ‘er tussen uit’ en moeten het gastgezin en de vraagouders zelf afspraken maken.

Wat wordt verwacht van een gastgezin
Allereerst is het belangrijkste dat een sporttalent wordt opgenomen in de gezinssituatie en dat er een ‘klik’ is tussen het gezin en de sporter. Een aantal andere belangrijke criteria:
• Eigen slaapkamer
• Gezonde voeding
• Goede nachtrust
• Beschikking over internet (Wifi)

Wat kan een gastgezin verwachten
• Het gastgezin wordt betrokken in het leven van een sporttalent en vindt het ook leuk om hier een rol in te spelen.
• Ook door het CTO worden de gastgezinnen betrokken in de vorm van een nieuwsbrief en waar mogelijk het bijwonen van workshops/bijeenkomsten die ook voor de ouders van de sporters van belang zijn.
• Het gastgezin ontvangt een vergoeding voor de verzorging van een sporttalent.

Wanneer
Wij zoeken niet altijd per direct een gastgezin, dit is voor ons ook afwachten. Wij zijn afhankelijk van de coaches in de sportprogramma’s, zij bepalen welke sporters er voor de diverse selecties geselecteerd worden. Afhankelijk van hoe oud deze sporters zijn en waar zij wonen ontvangen wij een verzoek voor een gastgezin. Meestal geldt wel dat in de maanden juni, juli en augustus de meeste vraag naar gastgezinnen bij ons binnenkomt.

Denkt u dat u talentvolle sporters een veilig “thuis” kunt bieden om in Heerenveen of Drachten aan hun topsportcarrière te werken? Of misschien kent u iemand of wilt u eerst meer weten? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska van den Akker via m.vandenakker@topsportnoord.nl of 0513-614803.