Veilig Sportklimaat

Topsport NOORD en het TeamNL Centrum Noord hebben zelf geen vertrouwenspersoon in dienst, wij zullen in de meeste gevallen verwijzen naar het Centrum Veilige Sport of de vertrouwenspersoon van de betreffende sportbond.

Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Grensoverschrijdend gedrag, dat kan echt niet. Daarom werken we aan preventie. En als het misgaat is er het meldpunt.

Mocht je wel in contact willen treden van iemand vanuit Topsport NOORD / TeamNL Centrum Noord, dan kun je contact opnemen met Annelies Kolder, zij kan je verhaal aanhoren en je helpen wat de juiste route zou kunnen zijn voor jouw specifieke situatie.

Slachtoffers van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of sportclubs die hiermee worden geconfronteerd adviseren we om direct melding te doen of advies te vragen bij de vertrouwenscontactpersoon van de club of bond, of bij de politie.

Het is ook mogelijk (eventueel anoniem) contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport.

Medewerkers van het Centrum Veilige Sport bieden een luisterend oor, hebben een adviserende rol en kunnen doorverwijzen, bijvoorbeeld naar de politie of de sportbond voor eventuele vervolgstappen of voor slachtofferhulp. Uiteindelijk liggen de beslissingen om wel of geen vervolgstappen te nemen bij degene die contact heeft gezocht met het Centrum Veilige Sport. Medewerkers van het Centrum Veilige Sport kunnen hierbij ondersteunen.

Het Centrum Veilige Sport is bereikbaar via:

Telefoon: 0900-202 55 90

E-mail: [email protected]

Je krijgt bij alle manieren een deskundige vertrouwenspersoon aan de lijn. Mochten de telefoonlijnen bezet zijn, dan hoor je een bericht. Het Vertrouwenspunt maakt geen gebruik van nummerherkenning en neemt gesprekken niet op. De vertrouwenspersonen zullen je aan het begin van het gesprek informatie geven over de werkwijze en stellen voorafgaand aan jouw verhaal enkele vragen om die informatie gericht te kunnen geven.

De vertrouwenspersonen bieden een luisterend oor en ruimte voor emoties. Ze begeleiden je bij het helder krijgen van je verhaal en wat je wilt bereiken met het gesprek. Je hebt zelf ook de verantwoordelijkheid om, als je anoniem wilt blijven, geen gegevens te verstrekken die die anonimiteit kunnen verbreken. Let hierbij op het noemen van je eigen naam en/of heel specifieke gegevens van je vereniging en zet je nummerherkenning uit op je telefoon.

Naar een veiliger sportklimaat

Sport levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Iedereen kent de voorbeelden wel: de sporter die te agressief speelt, de scheidsrechter die belaagd wordt en de bestuurder die niet durft in te grijpen.

De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom gaan we samen met verenigingen ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn.

Om er voor te zorgen dat we structurele gedragsverandering bewerkstelligen, zetten we in op het vergroten van de kennis en vaardigheden van de direct betrokkenen: verenigingsbestuurders, trainers, coaches en begeleiders en scheidsrechters en officials. Deze groepen zijn als geen ander in staat om sporters aan te spreken op hun gedrag, om ouders bewust te maken van hun rol en om supporters meer bewustzijn bij te brengen op het gebied van sportiviteit en respect.

Het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken. Dit programma wordt uitgevoerd door de sportbonden en NOC*NSF (met KNVB, KNHB en NOC*NSF als voortrekkers) en heeft de steun van het ministerie van VWS, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de MOgroep.

Kijk voor meer info op www.centrumveiligesport.nl.  

Chat met Fier - sport


Sporten is leuk en gezond. Helaas gebeuren er in de sport ook dingen die niet goed zijn. Is er iets gebeurd tegen je wil? Word je onder druk gezet? Of zie je dingen om je heen gebeuren die niet goed zijn? Erover praten is vaak moeilijk. Misschien durf je niet, ben je bang voor de gevolgen of schaam je je?

Bij Chat met Fier kun je (anoniem) je verhaal delen. Je kunt chatten over dingen die je zelf hebt meegemaakt, over dingen die je hebt gezien of als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld gaan over ongewenste aanrakingen, seksueel misbruik, pestgedrag, geweld, bedreigingen of discriminatie. Het maakt niet uit of het iets is dat nu speelt of in het verleden is gebeurd. Twijfel je ergens over? Stel gewoon je vraag. De medewerkers van het chat team luisteren naar je verhaal, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt.

Deze chat is bedoeld voor kinderen, jongeren en volwassenen die sporten of actief zijn als vrijwilliger, trainer of coach in de sport. 

Chat team van professioneel getrainde hulpverleners

De medewerkers van het chat team zijn professioneel getrainde hulpverleners die werkzaam zijn bij Fier. Ze hebben veel kennis en ervaring op het gebied van hulpverlening bij misbruik, geweld en ander grensoverschrijdend gedrag.

Onderdeel van Fier

Deze chat is een onderdeel van Fier. Fier biedt hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben (gehad) met geweld, misbruik of uitbuiting. Meer weten over deze organisatie? Kijk dan op hun website