(Para)Medisch

Topsport en medisch

Topsport en talentontwikkeling stelt specifieke eisen aan de (para)medische en specialistische begeleiding. Hulp bij een blessure kan iedere (toekomstige) topsporter gebruiken, maar nog veel belangrijker is om die blessure te voorkomen en dat maakt dat specialistische begeleiding noodzakelijk is.

Je lichaam moet in perfecte conditie zijn. Dit betekent dat een gezond lijf zeer belangrijk is en hier dus preventief op dient te worden ingespeeld. Bij eventuele klachten kan er curatief worden gehandeld door bij een sportarts te rade te gaan. Wanneer het lichaam gezond is en in goede conditie, kan gezond presteren plaatsvinden. Gezond presteren is in de vorm van sportmedische begeleiding op het gebied van testen, meten en monitoring om zo het lichaam in topconditie te behouden.

Bekijk ook onze story over (para)medische topsportzorg.

Een goede en complete zorgverzekering

Gezien het intensieve topsportprogramma is een goede en complete zorgverzekering essentieel. Wanneer jij (of één van jouw ouders/verzorgers) niet goed aanvullend verzekerd bent, zullen fysiotherapie- en sportmedische kosten die buiten de dekking van de verzekering vallen voor eigen rekening zijn. Deze kosten kunnen in het geval van een blessure flink oplopen.

De vergoeding: sportarts

De sportarts is erkend als medisch specialist. Dit betekent dat je als sporter in geval van een blessure eerst een verwijzing vanuit de huisarts nodig hebt richting de sportarts. Het is aan te raden bij je huisarts aan te geven dat je een topsporter bent. Doordat de sportarts als medisch specialist wordt erkend vallen de vergoedingen binnen de basisverzekering. Dit betekent dat er bij een blessureconsult in eerste instantie een beroep zal worden gedaan op het eigen risico. 

De vergoeding: andere sportzorgprofessionals

Naast vergoedingen voor de sportarts bieden steeds meer zorgverzekeraars vergoedingen voor andere sportzorgprofessionals zoals: sportdiëtisten, sportzorgmasseurs, sportpodotherapeuten en sportpsychologen. 


Sportmedisch onderzoek

Het sportmedisch onderzoek is vooral preventief gericht. Voor sporters kunnen verschillende sportmedische onderzoeken worden afgenomen. Namelijk de basis, de basis + en het groot medisch onderzoek. 

Wij adviseren aan alle TeamNL centrum NOORD sporters om in overleg met de sportarts ieder jaar een sportmedisch onderzoek in te plannen voor het nieuwe seizoen.

Orthoradius

Tussen het Abe Lenstrastadion en Sportstad Heerenveen is Orthoradius gevestigd. Orthoradius is een sport-orthopedisch centrum en onderdeel van ziekenhuis Tjongerschans. Het complex telt een polikliniek met spreek- en onderzoekskamers, een afdeling Radiologie met MRI, een operatiecomplex met twee operatiekamers, dagverpleging en revalidatiemogelijkheden.

Het centrum zit dicht op de topsport, letterlijk en figuurlijk, gezien de locatie en de nauwe samenwerking met de sportartsen om de hoek en de diverse trainingsaccommodaties op loopafstand.

Orthoradius is er voor alle mensen met orthopedische- of mobiliteitsproblemen in het Noorden van Nederland. Topsporters kunnen hier snel terecht voor kwalitatief hoogstaande zorg en medische behandeling; door middel van ervaren artsen, de nieuwste apparatuur en aandacht voor verbetering. Via de medische begeleiding van de CTO programma’s, kunnen sporters extra snel geholpen worden met de diagnostiek van eventuele blessures. We bieden je de betrouwbare zorg en faciliteiten van ziekenhuis Tjongerschans.

✔ Samenwerking met o.a. Sportgeneeskunde Friesland

✔ Snelle diagnostiek

✔ Ervaren artsen

✔ Resultaatgericht

✔ Moderne accommodatie